Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Birthe Wingren - ULRIKA

Birthe”Enemmän sarkaa, vähemmän kimalletta”

Birthe Wingren nähdään juuri parhaillaan showtyttö Sally Bowlesina Svenska Teaternin musikaalissa Cabaret. Muutaman kuukauden kuluttua hän riisuu kimaltelevat paljettipukunsa ja vaihtaa ne huomattavasti hillitympään tyyliin Ilolintu Ulrikan roolissa Kristina från Duvemåla -musikaalissa.

Birthe Wingren on nähty monissa musikaaleissa niin suomalaisilla kuin suomenruotsalaisilla näyttämöillä viime vuosien aikana. Valmistuttuaan Teatterikorkeakoulusta vuonna 1991 hänellä on ollut kiinnitys Åbo Svenska Teateriin (1992–1994) ja Svenska Teaterniin (2002–2004). Hän on toiminut myös freelancerina edellä mainituissa teattereissa ja Klockriketeaternissa sekä Teatteri Viiruksessa. Hän on esiintynyt useissa musikaaleissa, kuten ÅST:n Evitassa, Svenska Teaternin My Fair Ladyssä ja Helsingin kaupunginteatterin West Side Storyssä sekä Les Misérablesissa. Monet tuntevat Birthen myös elokuvasta Colorado Avenue, jossa hän näytteli Dollari-Hannaa.
Koelaulut

Birthe kävi neljissä koelauluissa, ennen kuin sai tietää saaneensa roolin. Hän tiesi ennalta musikaalin juonen ja oli lukenut Vilhelm Mobergin kirjat. Mutta hän ei silti tuntenut musikaalia erityisen hyvin.

- Oli erityisen hauska tavata Björn ja Benny. Olen varttunut Abban musiikin parissa, joten tapaaminen oli jopa hieman nostalginen. He olivat lisäksi todella ystävällisiä ja kannustavia.

Birthe ei aluksi pyrkinyt mihinkään tiettyyn rooliin, mutta toista koelaulua varten häntä pyydettiin opettelemaan Ulrikan laulut ja pyrkimään siihen osaan.

- Koelauluista ei ikinä voi tietää, loppujen lopuksi kaikki riippuu paljolti siitä, millaista henkilöä ja minkälaista yhdistelmää he etsivät. Vaikka miten kääntyilisi ja vääntyilisi saattaa käydä niin, ettei syystä tai toisesta kuitenkaan ole sopiva rooliin. Mutta ymmärsin kyllä, että koe-esiintyminen meni hyvin, koska kävin koelauluissa niin monta kertaa.

Amerikan sukulaisia

Birthe luki Vilhelm Mobergin Maastamuuttajat-sarjan kolme vuotta sitten, joten tarina on varsin tuoreena muistissa. Mutta hän suunnittelee lukevansa kirjasarjan uudelleen ennen harjoitusten alkamista.

- Tämä musikaali ei ole yhtä tunnettu Suomessa kuin Ruotsissa. Ennen koelauluja tiesin vain hittikappaleet: Helen Sjöholmin (esitti Kristiina, toim.huom.) esittämän Du måste finnas ja Peter Jöbackin (esitti Robertia, toim.huom.) Guldet blev till sand.

Kerro hieman Ulrikasta

- Amerikkaan matkustaminen on todella suuri askel Ilolintu-Ulrikalle ja erityisesti hänen asemalleen. Hän saa aloittaa alusta vailla pitäjänporton leimaa, eikä hänen tyttärensä tarvitse kasvaa porton tyttärenä. Ulrika ei ole traaginen hahmo, vaan erittäin vahva henkilö. Hänestä ja Kristinasta tulee parhaimmat ystävät, mitä ei ikinä olisi tapahtunut Ruotsissa.

Birthe on kasvanut Pietarsaaressa, ja hänelläkin on Amerikan sukulaisia muutaman sukupolven takaa. Hänen mielestään lähes kaikilla Pohjanmaan ruotsinkielisillä on joitakin Amerikan sukulaisia.

- En pidä enää yhteyttä heihin, mutta vanhempi sukupolvi oli yhteydessä heihin, ja Amerikan sukulaiset kävivät tapaamassa meitä kesäisin.

Kontrasteja??Birthe kertoo kontrastien olevan parasta näyttelijän ammatissa. Esiinnyttyään kimaltelevissa rooliasuissa hän saa marraskuussa vaihtaa ne aavistuksen harmaampiin pukuihin.

- Juuri siihen tämä ammatti antaa mahdollisuuden – ensin kuvitellaan olevamme Berliinissä ja sitten matkataankin Duvemålaan. Tällä kertaa luvassa on enemmän sarkaa ja vähemmän kimalletta.
 

Teksti: Karin Lindroos
Käännös: Jaana Palanterä