Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Robert Noack - KARL OSKAR

mariaKoulunpenkiltä päärooliin

Robert Noack saapuu suoraan Malmön Teatterikorkeakoulusta Svenska Teaternin suurelle näyttämölle esittämään Kristina från Duvemåla -musikaalin Karl Oskaria. Aivan mahtava ensimmäinen työ, hän tuumii.
  - Juuri tällä hetkellä valmistamme koulun lopputyönä Tšehovin Kolme sisarta. Olemme muokanneet ja nykyaikaistaneet sitä hieman. Esitän näytelmässä Kulyginiä, Robert kertoo. 

Robert on syntynyt ja kasvanut Norrköpingin lähellä ja aloitti teatteriopintonsa lukiossa. Myöhemmin hän jatkoi opintojaan kansanopistossa, työskenteli maalarina ja oli töissä autovuokraamossa, teki kesätöitä Vimmerbyssä Astrid Lindgrenin maailma -nimisessä huvipuistossa ja pääsi Malmön Teatterikorkeakouluun, josta hän valmistuu tänä keväänä.
Marraskuussa 2011 Robert pakkaa laukkunsa ja muuttaa Helsinkiin. Kysyttäessä jännittääkö häntä enemmän musikaalirooli vai muutto, on vastaus tässä vaiheessa itsestään selvästi muutto.

- Juuri tällä hetkellä jännitän eniten sitä, miten saan kaikki asiat järjestettyä ja missä tulen asumaan. Enhän tunne ketään Helsingistä.

Tunnetko suomenruotsalaista teatteria? ?

- Olen nähnyt erään suomenruotsalaisen teatteriryhmän, Viiruksen, esiintyvän koulullamme. Heidän työskentelynsä oli todella upeaa – rajoja rikkovaa ja räjähtävää. Paljon savua ja valoja sekä ihmisiä, jotka sinkoilivat sinne tänne.

Koelaulut

Robertin tyttöystävä, joka on myös näyttelijä, näki Svenska Teaternin kotisivulta, että koelaulut Kristina från Duvemåla -musikaaliin olivat alkaneet. Hän vihjasi siitä Robertille, joka päätti hakea mukaan.

- Olin juuri silloin työharjoittelussa Tukholman Dramaten-teatterissa. Pieni merenneito ?-näytelmän ensi-ilta, jossa näyttelin, oli koelaulujen kanssa samaan aikaan, joten vaati melkoisia järjestelyjä, että pääsin lentämään Helsinkiin ja käymään koelauluissa. Mutta kaikki tukivat minua kovasti.

Muutaman viikon kuluttua koelauluista Robert sai sähköpostia toisesta koelaulusta. Siellä Benny halusi hänen laulavan korkeammalta ja kokeilevan Karl Oskarin roolia.

- Björn, Benny ja Lars olivat kaikki uskomattoman mukavia. He saivat minut tuntemaan oloni tervetulleeksi ja antaman kokeessa kaikkeni.

Toisen koelaulun tuloksena Robert matkusti takaisin kotiin Vildgräs ja Här har du mig igen -kappaleiden nuotit laukussaan.
Salamyhkäisyyttä
Kolmas koelaulu pidettiin Tukholmassa Mariatorget-aukiolla sijaitsevassa Rival-hotellissa ja neljännet koelaulut Drottninggatanilla sijaitsevassa teatterissa Tukholmassa. ?

- Oli varhainen aamu, ja lauloin Maria Ylipään kanssa. Se oli toinen kerta, kun tapasimme, olimme tervehtineet toisiamme kerran aiemmin toisen koelaulun yhteydessä Helsingissä.

Robert valittiin Karl Oskarin rooliin ja Maria Kristinan. Mutta valinnasta oli oltava hiljaa joulukuun yhdeksännestä päivästä aina helmikuun 17. päivään saakka. Se on pitkä aika pitää niin hauskaa uutista salassa muilta, erityisesti, kun kaikki kysyivät, miten koelaulut olivat sujuneet.

- Siitä olisi halunnut tietenkin heti kertoa kaiken kaikille, olin niin äärettömän iloinen, ja koko juttu oli niin fantastinen!

Musikaalissa Robert tulee esittämään Karl Oskaria, Kristinan miestä. Karl Oskar uneksii toisesta maasta, jossa voisi aloittaa kaiken alusta, kun kotitilalla Korpamoenissa Smålandissa on koettu kurjuuden täyteisiä vuosia. ?

- Karl Oskar omistaa tilan, jolla hän asuu Kristinan kanssa. He elävät itselleen hyvin tutussa maailmassa, mutta yhdessä heillä on rohkeutta luovuttaa ja myydä kotitilansa ja aloittaa täysin uusi elämä vieraassa paikassa. Karl Oskar ja Kristina ovat molemmat suunnattoman rohkeita ihmisiä.
 

Teksti: Karin Lindroos
Käännös: Jaana Palanterä