Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

TEKIJÄT
Benny   bjorn   lars

Benny Andersson
Musiikki

 

Björn Ulvaeus
Teksti

 

Lars Rudolfsson
Ohjaus ja käsikirjoitus

Benny Andersson varttui ruotsalaisen kansanmusiikin keskellä ja oppi harmonikan soiton jo nuorena isältään ja isoisältään. Läpimurto popmusiikin saralla tuli Hep Starsin riveissä, jossa hän toimi kosketinsoittajana. Ryhmä teki läpimurtonsa 60-luvulla, ja Benny Andersson ryhtyi silloin tekemään myös omia kappaleita bändille. Samaan aikaan hän tutustui Björn Ulvaeukseen, minkä jälkeen heidän yhteistyönsä käynnistyikin nopeasti.
 

Vuosien varrella Benny on usein palannut ruotsalaisen kansanmusiikin pariin. Juuri se tuottaa vielä nykyäänkin hänelle suurinta ja aidointa soiton riemua. Kristina från Duvemåla ?-musikaalin sävellyksissä ruotsalainen kansanmusiikki kuuluukin jälleen. Vuonna 2001 Benny perusti myös oman 16-jäsenisen orkesterinsa, Benny Anderssons Orkester, joka soittaa suurorkesterille sovitettua ruotsalaista musiikkia. Orkesteri on tähän mennessä tehnyt muutamia kiertueita ja viisi CD-levyä. Ruotsin hallitus on myöntänyt Bennylle professorin arvon, hänet on valittu Svenska Musikaliska Akademien -musiikkiakatemiaan ja nimetty Tukholman yliopiston humanistisen tiedekunnan kunniatohtoriksi.
 

?

 

 

?


 

 

Björn Ulvaeus [sanoittaja] kasvoi niin englantilaisen, ruotsalaisen ja amerikkalaisen kansanmusiikin kuin rockin ja popinkin parissa. Kouluaikana hän oli mukana Hootenanny Singersissä, joka tuli vähitellen tunnetuksi koko maassa. Menestyksestä huolimatta hän harkitsi pitkään oikeustieteen opintoja, mutta lopulta musiikki vei voiton.
 

Björnin ja Bennyn yhteistyö jatkui, vaikka ABBA hajosikin 1980-luvun alussa. Työt ensimmäisen musikaalinsa Chessin parissa he aloittivat tavattuaan Tim Ricen vuonna 1981. Duon toisen musikaalin, Kristina från Duvemålan, yhteydessä Björn osoitti selkeämmin kuin koskaan erittäin vahvaa taipumusta laulujen sanoittamiseen. Vuonna 1999 Björn Ulvaeus sai kuninkaallisen Litteris et Artibus -mitalin taiteellisista ansioistaan. Viime vuosina Björn on ollut tiiviisti mukana tekemässä englantilaista Mamma Mia! -musikaalia, jonka juonta ABBA-ajan hitit kuljettavat. Musikaalia esitetään parhaillaan loppuunmyydyille katsomoille ympäri maailman.


 

 

Lars Rudolfssonin suuri julkinen läpimurto tapahtui vuonna 1985 George Bernard Shawin Pygmalionin ohjaajana Tukholman Orion-teaternissa. Läheinen ja pysyvä yhteistyö Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen kanssa sai alkunsa Rudolfssonin ohjatessa Kristina från Duvemålan kantaesityksen vuonna 1995 toimiessaan Malmön Musik & Teater -teatterin johtajana. Musikaali, jota nykyään pidetään yhtenä Ruotsin arvokkaimmista musiikki-aarteista, saavutti loistavan menestyksen. Lars Rudolfsson ohjasi myös Björnin ja Bennyn ensimmäisen musikaalin Chess, kun se toteutettiin uudelleen ruotsalaisena, muokattuna versiona Tukholmassa vuonna 2002.

Lars on ohjannut useita klassisia ja moderneja teoksia ? teatteria, musikaaleja, oopperoita - viime vuosina muun muassa Kalevalan Tukholman kaupunginteatterille, Bizet’n Carmenin amerikkalaiselle Santa Fe Opera House -oopperalle, Mozartin Taikahuilun tanskalaiselle Opera Hedeland -oopperalle ja Barbro Lindgrenin Vems Lilla Mössa Flyger Orionteaternille. Lars Rudolfsson on saanut lukuisia huomionosoituksia, kuten kuninkaallisen Litteris et Artibus -mitalin ”merkittävistä taiteellisista ansioista ohjaajana ja teatterinjohtajana”.

Lars Rudolfsson oli Orionteaternin ensimmäinen taiteellinen johtaja vuosina 1983?1993. Vuodesta 2002 lähtien hän on toiminut Orionteaternin toisena taiteellisena johtajana.

Hänen viimeisimpiin töihinsä kuuluu Tukholman kaupunginteatterin Aniara ja Orionteaternin 6 MIMARE ? 6 HÄSTAR.

trio