Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Näin Kristina från Duvemåla syntyi

06.04.2011 kl. 14:30
Työt Kristina från Duvemålan parissa aloitettiin 1980-luvun lopulla, kun Björn Ulvaeus ja Benny Andersson etsivät tarinaa seuraavan, Chessin jälkeisen musikaalinsa pohjaksi. Artikkeli on tiivistelmä kolmesta pitemmästä, tekijöiden kanssa tehdystä haastattelusta. Klikkaa kunkin tekijän kohdalla olevaa kuvaa, jos haluat lukea haastattelut kokonaisuudessaan.

BJÖRN ULVAEUS:
”Ei todellakaan ollut itsestään selvää, että Benny ja minä tekisimme musikaalin Maastamuuttajista. Herranjestas, Maastamuuttajathan on kahden tuhannen sivun eepos! Tarinan kutistaminen musikaalimuotoon vaikutti täysin mahdottomalta… Joten kesti aikansa, ennen kuin lopulta päädyimme Maastamuuttajiin. Mutta sen me Bennyn kanssa tiesimme, että jotta saisimme tällä kertaa tehtyä todella hyvän musikaalin, tarinan olisi oltava äärimmäisen hyvä. Sen opimme Chessin myötä.”

BENNY ANDERSSON:
”Päätöksen jälkeenkin aikaa tietysti kului. Kaikki kysymykset ilmaantuivat jälkeenpäin. Miten se tehdään? Saako sen tehdä? Onko pyhäinhäväistys käydä mestariteoksen kimppuun? Ja olimmehan puhuneet jostakin lyhyestä jutusta, emme tarinasta, joka käsittää neljä paksua romaania.
Minulle Kristina on koko ajan ollut kirjojen keskushahmo. Hän ei suoranaisesti käynnistä tapahtumia, mutta hän tekee päätökset. Minulle oli itsestään selvää, että hänen tunteensa värittäisivät koko musikaalia, kaikki tapahtuisi Kristinan aistien kautta.”

LARS RUDOLFSSON:
”On hyvä, että olemme tehneet Kristinasta esityksen keskushahmon. Minua henkilökohtaisesti koskettaa kuitenkin eniten hänen ja Karl Oskarin välinen rakkaustarina. Se on todella tasa-arvoinen suhde, koska heillä on niin tasavahvuiset roolit Mobergin kertomuksessa.”

BJÖRN ULVAEUS:
”Mutta että Vilhelm Moberg… Minulta meni pitkään löytää oikeille urille. Jo pelkästään se valtava kunnioitus, jota tunnen hänen kirjailijanuraansa kohtaan, oli suunnaton vuori valloitettavaksi.”

 

BENNY ANDERSSON:
”Vasta kun Björn ja minä päätimme, että teemme tästä meidän näköisemme, homma alkoi todella luistaa. Silloin tiesin, että haluan työskennellä kahdella tasolla: Toisaalta tulisi olla suuria linjoja, musiikin kertovaa. Yksi tunne, joka kulkisi koko esityksen läpi. Toisaalta tässä kokonaisuudessa tulisi olla pieniä osia, joiden sävy olisi toisenlainen. Helpointa tuon toteuttaminen oli tarinaan itse lisäämiemme osasten, ei Mobergin alkuperäisten elementtien, kanssa, koska tuolloin saatoimme todellakin leikitellä.”

BJÖRN ULVAEUS:
”Sitten yritetään keksiä omaa alkuperäisen lisäksi. Toivottavasti niin tapahtuu, sillä siten luodaan muoto, joka pysyy koossa. Kaikki alkaa hajanaisista osista, yksittäisistä kappaleista, vähitellen käsissä on löyhästi yhteen liittyviä kohtauksia. Jos tietää tarkalleen, mitä haluaa kertoa, kaikki löytää kyllä pikkuhiljaa paikkansa. Mutta tietenkään kuljettava tie ei ole viivasuora.
Toisinaan itseluottamus katoaa mutkaisen matkan varrella, ja usko siihen, mitä on tekemässä, kaikkoaa kokonaan. Mutta sitten löytyy jälleen uusi punainen lanka, ja työ etenee vauhdilla. Yksi kohtaus liittyy toiseen, rakenne alkaa hahmottua. Kun rakenne sitten istuu, on löydettävä oikea rytmi... kaiken kaikkiaan kyse on melkoisen monimutkaisesta tapahtumaketjusta.”

BENNY ANDERSSON:
”Aikaa siinä kyllä kului. Kaikessa meni oma aikansa. Kun tapasimme ensimmäisen kerran Eva Mobergin, Vilhelm Mobergin tyttären, keskustellaksemme tekijänoikeuksista, Björn ja minä sanoimme, että tarvitsemme dramaturgin. Eva Mobergin kautta saimme yhteyden Carl Johan Sethiin, jonka kanssa teimme yhteistyötä pari vuotta. Ajan mittaan jäimme jumiin. Puolitoista vuotta istuimme ja tuijotimme 52 paperilappua, jotka oli kiinnitetty styroksilevyyn, eikä mitään tapahtunut. Paperilaput esittivät musikaaliin ajateltuja kohtauksia, mutta niitä ei mitenkään saanut yhdistettyä kokonaisuudeksi. Vasta kun ohjaaja Lars Rudolfsson tuli mukaan kuvioihin, musikaali nytkähti eteenpäin. Palaset loksahtivat kohdalleen. Musikaali koostuu edelleenkin erinäisistä kohtauksista, mutta se ei tunnu siltä. Se tuntuu yhdeltä kokonaisuudelta.”

LARS RUDOLFSSON:

”Kristina från Duvemålan luomisessa mukana olo on suoraan sanottuna ollut yksi hauskimmista projekteista, joihin olen osallistunut. Minähän tulin mukaan kuvioon vasta vuoden 1994 aikana, ja aluksi olimme hieman varuillamme, Björn, Benny ja minä. Hehän ovat olleet duo jo pitkään, minä olin aivan uusi. Trio on jotakin ihan muuta. Sitä tuntee aluksi tiettyä kunnioitusta. Aika nopeasti tuntui kuitenkin siltä, että meillä oli jotakin annettavaa toisillemme, mutta kesti aikansa, ennen kuin hedelmällinen epäkunnioitus kohotti päätään.”

”Uskon, että musikaalisuudellani on ollut erittäin suuri merkitys yhteistyöllemme Kristina från Duvemålan parissa. Uskon, että pystyn sen avulla käsittämään, niin tunteilla kuin älylläkin, mitä Björn ja Benny minulle tarjoavat. Musiikkiteatterihan on aivan oma lukunsa. Sen tulee tietenkin välittää musiikin rytmi, mutta myös saada musiikin ja esityksen rytmit kohtaamaan. Oma rytmitajuni on suoraan yhteydessä musiikkiin. Minulla on aina ollut ja tulee aina olemaan läheiset suhteet musiikkiin.”


Lähde: WWW.DUVEMALA.COM

Copyright: Briggen Teaterproduktion

Käännös: Jaana Palanterä

Maria Ylipää julkaisee ensimmäisen sooloalbuminsa

Monipuolisena näyttelijänä ja laulajana tunnetun Maria Ylipään debyyttialbumi Onerva ilmestyy 25.2.2013. Myös vinyylinä julkaistava levy koostuu Anna-Mari Kähärän sävellyksistä L. Onervan runoihin. Ensisinglenä albumilta lohkaistaan levyn avausraita Credo. Lempeän uhmakkaana soiva teos on Onervan optimistinen elämänkokemuksen ylistys.
08.03.2013 kl. 10:49

125 esitystä - 75.000 katsojaa - Viimeinen esitys 23. toukokuuta

Kristina från Duvemåla on Svenska Teaternin suurin menestys koko sen 145-vuotisen historian aikana. Vuodenvaihteeseen mennessä musikaali on esitetty 125 kertaa, ja sen on nähnyt yli 75 000 katsojaa.
05.12.2012 kl. 14:59

Kristina från Duvemålan tähdet esiintyivät Friends Areenan avajaisissa Tukholmassa

Svenska Teaternin musikaalitähdet saivat kunnian esiintyä Kruununprinsessa Victorialle ja Prinssi Danielille uuden Friends Areenan avajaisissa Tukholmassa. 27 lokakuuta järjestetyssä avajaisillassa esiintyi myös tunnettuja ruotsalaisia artisteja kuten Roxette, Tomas Ledin ja euroviisuvoittaja Loreen. Maria, Oscar ja Robert keräsivät kuitenkin illan suurimmat aploodit!
12.11.2012 kl. 15:54

Tekstitys- ja tulkkauslaitteet saatavilla lippukassan vierestä

Nyt on mahdollista saada suomenkielinen tekstitys tekstitystaitteesta. Svenska Teatern on Suomen ensimmäinen teatteri, jossa laitteet otetaan käyttöön.
12.01.2012 kl. 18:57

Ensimmäinen läpiluku kohotti tunnelmaa - katso video

Kristina från Duvemålan harjoitukset ovat nyt alkaneet, ja 2. joulukuuta koko näyttelijäkaartin oli aika tavata toisensa ensimmäisen kerran. Tilaisuus keräsi näyttelijöiden lisäksi koolle myös taiteellisen työryhmän ja Svenska Teaternin työntekijät.
07.12.2011 kl. 15:43

Suomen Kuvalehti: Kristina tuo ruotsalaisyleisön Helsinkiin

Helsingissä toimivan Svenska teaternin ensi kevään suurtuotanto Kristina från Duvemåla on kiinnostanut ennätysmäärin ruotsalaisyleisöä. Kulttuuritarjonnan lisääntyminen on pakottanut ruotsinkielisiä esityksiä tuottavan Svenska teaternin etsimään yleisöä niin suomenkielisistä suomalaisista, kuin myös lahden takaa Ruotsista.
25.10.2011 kl. 13:30

Kevään 2013 liput tulevat myyntiin huhtikuun aikana!

Kristina från Duvemålan vuoden 2012 näytökset ovat kutakuinkin loppuunavarattu, syksylle voi vielä kysyä parvekepaikkoja. Huhtikuussa aloitamme lipunmyynnin kevään 2013 näytöksiin. Päivämäärä ilmoitetaan kotisivuillamme. Olkaa tarkkana - varatkaa lippunne heti!
30.08.2011 kl. 16:42

Tunnelmia lehdistötilaisuudesta

Svenska Teaternilla oli 28.3. lehdtstötilaisuus teatterin kaikkien aikojen suursatsauksesta - Kristina från Duvemåla. Esittelimme musikaalin näyttelijäkaartin, taiteelllisen johdon ja yhteistyökumppanimme. Mukana tilaisuudessa olivat mm. musikaalin tekijät, maailmantähdet Benny Andersson ja Björn Ulvaeus. Lehdistötilaisuuden juonsivat Johan Storgård ja Maria Sid. Katso video.
31.03.2011 kl. 15:00

LEHTILEIKKEET

Lehdistötilaisuus 28.3.2011

Abba-miesten suurmusikaali avaa täysin remontoidun Svenska Teaternin.
MTV3/Huomenta Suomi KATSOMO

Abba-miljonääri hurahti pelimannimeininkiin
Helsingin Sanomat

Abba-miesten musikaaliin haki laulajia Färsaarilta asti
Helsingin Sanomat

Legendaarisen Abba-yhtyeen kaksikko tuo musikaalinsa Helsinkiin
NELONEN VIDEO

UUTISJUTTU (TV-NYTT)
YLE ARENA

Inervju med Björn Ulvaeus
YLE VIDEO

Suurmusikaali toi Abba-miehet Suomeen
Kulttuuriuutiset VIDEO

Abba-legendat hehkuttavat suomalaistähteä
Ilta Sanomat

Björn och Benny vakar över processen
HBL

Jönköpingstjej fick drömroll i Kristina från Duvemåla
JönköpingCITY

Abba-legendoilla ikävä menneitä vuosia
The Voice

Österbottniskt i Kristina från Duvemåla
Vasabladet

Benny: Jag hatar musikaler
VAKEN/X3M

Abban Andersson ja Ulvaeus jälleen Suomessa
MTV3

 


Pääroolit paljastetaan 17.2.2011

Ylipää ja Wingren Kristina från Duvemålan päärooleihin
Nelonen

Ylipää ja Wingren tähdittävät Abba-miesten musikaalia Svenska Teaternissa
YLE.FI

Kristina med svenska och finska stämmor
HBL

___________________________________________________________________________________

Sekalaisia uutisia Kristinasta

Björn ja Benny Suomessa kolme viikkoa
ILTALEHTI

Bennyn ja Björnin musikaali
APU-lehti VIDEO

Birthe Wingren fick solistroll ?i Kristina från Duvemåla
Borgåbladet

De sjunger i Kristina från Duvemåla
Dagens Nyheter

 


Lehdistötilaisuus 9.12.2009 - sopimuksen allekirjoittaminen

Kristina emigrerar österut
Hufvudstadsbladet

Drömrollen Kristina kan sökas från hela Norden
PAPPER

Abba-miesten musikaali Ruotsalaiseen teatteriin 2012
Helsingin Sanomat

Kristina från Duvemåla sätts upp på Svenska Teatern
Svenska YLE (VEGA, Tv-nytt)

ABBA-miesten musikaali saapuu Suomeen
MTV3

Kristina från Duvemåla till Finland
Expressen

Kristina från Duvemåla-musikaali Suomeen
Sisu-uutiset (Sveriges Radio) KUUNTELE