Huvudsponsorers annonser

fazer

rettig

hs

gloria

Annonser från övriga samarbetspartners

S-gruppen

ahstrom

hbl

blue1

aktia

Vältä jonotus tauolla, varaa pöytä etukäteen. Tarjoilu kahdessa kerroksessa.

 

 

 

 

Fyra fantastiska finska resensioner - läs dem på svenska

11.05.2012 kl. 13:47
På publikens begäran har vi låtit översätta de fyra största tidningarnas recensioner till svenska. Så att också ni som inte förstår finska får veta vad de egentligen skrev om Kristina från Duvemåla.

De rikssvenska tidningarna strör rosor över musikalen, det vet ni som läst. Flera nyfikna rikssvenskar har hört av sig till Svenska Teatern och undrat vad de finska tidningarna tyckte. Här på sajten har ni kunnat läsa vad de finlandssvenska tidningarna ansåg och även läsa utdrag ur de finskspråkiga tidningarna på finska.

- Jag är så stolt över min hembygd och över Kristina från Duvemåla. Er föreställning var det finaste jag sett i mitt liv, kan ni inte publicera de finska tidningarnas recensioner på nätet översatta till svenska. Som smålänning är jag nyfiken att få veta om även finnar gillar "vår" musikal, skriver Brita Karlsson från Malmö.

Vi tyckte det var en bra idé. För det är otrolig kritik vi fått från finskt håll:

" De här proffsen har lyckats göra en fullständig föreställning. Jag kan inte minnas när jag senast skulle ha sett ett lika färdigt, säkert och starkt uppförande. Alla delar i musikalen funkar: de individuella sångerna, duetterna där rösterna kompletterar varandra, dirigenten Hans Eks orkester, regin, scenografin, kostymerna - allt är i harmoni med varandra. Dessutom ramar den vackra, nyrenoverade teatersalongen in helheten.", skriver bland annat Turun Sanomat

"Musikalen är obestridligt en stor konstnärlig seger för den finlandssvenska moderteatern.
När Kristinas otroligt gripande liv tar slut efter en graviditet för mycket och hela ensemblen sjunger henne farväl får föreställningen en full tia. Kristina från Duvemåla är det här decenniets vackraste, gedignaste och känslosammaste musikal."
, skriver Aamulehti

"Benny Anderssons och Björn Ulvaeus Kristina från Duvemåla är en av de bästa musikaler jag någonsin sett och säkert den mest berörande."

Så skriver Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat. Recensenten Suna Vuori skriver bland annat så här om huvudrollsinnehavaren Maria Ylipää:


"Huvudrollsinnehavarna imponerar stort. Maria Ylipää, 29, sjunger sig igenom den stora huvudrollen med glans. Hennes röst är otroligt ren och varm. Hon anpassar rösten häpnadsväckande bra till olika situationer och atmosfärer och det är alltid fantastiskt vackert, starkt och otvunget. Ylipää är dessutom en skicklig skådespelerska och lägger man till hennes scenkarisma finns det inget mer man kan kräva av en internationell musikalstjärna.". Ett bättre omdöme kan man inte få. Maria Ylipää är ett fynd. Det tycker både Benny Andersson och Björn Ulvaeus och pressen håler med.

"Alla huvudrollsinnehavare får sin egen stund i rampljuset. Robert Noack som spelar Karl Oskar är fantastisk i den poppiga låten Vildgräset för att inte tala om Oskar Nilsson som spelar Robert som får publiken att tappa andan då han framför låten Guldet blev till sand. När huvudrollsinnehavaren Maria Ylipää avslutat Du måste finnas finns det inte minsta tvivel om att Finland har fått en ny musikalstjärna som håller internationella mått.", så skriver Finlands största kvällstidning Ilta Sanomat.

> LÄS DE FINSKA RECENSIONERNA I SIN HELHET PÅ SVENSKA HÄR